Hírlevél

AJÁNLOTT OLDALAK

Látogató számláló

0
0
4
3
1
5
6

Szavazás

Jézus Szíve plébániatemplom

A kőszegi Jézus Szíve templom

 

Az ország egyik legszebb neogótikus temploma készült el 1894-ben. Az "új" plébániatemplom gondolatát Győri János plébános 1827-ben létrehozott magánjellegű alapítványa indította. Az építkezés megkezdéséről csak 50 évvel később dönthetett a "templomépítő" Major János plébános. A kivitelezési munkák 1892. tavaszán indultak Ludwig Schöne bécsi építész tervei szerint és 1894. áprilisában már a templom polikróm festése is elkészült a bécsi Otto Kott műhelyének munkájával. Ettől kezdve a templom belső berendezése folyt az 1894. szeptember 23-án megtartott ünnepélyes megáldásig. A templom felszentelését az 50 éves jubileum kapcsán 1944. június 18-án tartották, amikor a kőszegi polgármester nemcsak a kegyuraságot ígérte meg a képviselő-testület nevében, hanem az egész várost is Jézus Szíve oltalmába ajánlotta. 

 

A város legnagyobb épülete maradt az elmúlt 120 esztendő alatt - 57 méter magas a torony, 49 méter hosszú, 17 méter széles és 19 méter magas a hajó. Az egykori Külső piac, a mai Fő tér nyugati oldalán, a hegy felé vezető emelkedőn áll. A neogótikus stílus égbetörő összhatását fokozza a bejárat előtti lépcsős terasz, a homlokzat centrumában álló torony, a fiatoronypár, a meredek toronysisakok és a művészi, színes festett üvegablakok. Eredetileg a teljes tetőfelületet morvaországi mázas cserép fedte, de a toronysisakok kivételével - az 1929-es rendkívüli jégeső következtében - elpusztult a homlokzati hatást befolyásoló tetőfedés.

 

 

A templom külső megjelenésével azonos igényesség érvényesül a belsőben is. Az iparszerű osztrák manufaktúrákban és a helyi hagyományos kézműves műhelyekben készült részletek stílusegysége Ludvig Schöne építész érdeme.

 

Teljes körű külső-belső felújítás a 100 éves jubileumra készült el. Ezt megelőzően belsőben világítási, hangosítási, liturgikus tér kialakítási, bútorozási munkák folytak.

 

 

Az 1893-ban gyártott Riegler-féle orgona felújítását, villamosítását, 

átépítését is többször végezték, ma rendszeresen orgonahangversenyek színhelye a templom.

Amilyen remény és kitartás élt elődeinkben a 70 év alatt a templom megvalósulásáig, ugyanolyan bizalom legyen bennünk is, hogy a megújult templomba belépve az épületen túl az Istennel is találkozunk.

 

 

Szentmisék rendje

Honlap készítés